Snoeien familieboom

Snoeien familieboom

Familiebedrijven hebben sterk de neiging te vertakken in volgende generaties. De oprichters hebben bijvoorbeeld meerdere zoons en dochters die ook weer kinderen (neven en nichten van elkaar) hebben. Als gevolg hiervan ontstaat een grotere complexiteit in familiebedrijven. Een lagere betrokkenheid in de onderneming (actieve en passieve firmanten) en een grotere kans op conflicten binnen de familie maken het familiebedrijf onbestuurbaar. Hoe dit te voorkomen?

 

Eenvoud in eigendom

Minder complexiteit kan worden gerealiseerd door het verminderen van het aantal familiaire aandeelhouders. Hierbij worden aandeelhouders binnen de familie uitgekocht waardoor familierelaties weer gesterkt kunnen worden. Het bedrijf kan weer denken aan groei en ontwikkeling. Een andere mogelijkheid is het splitsen van het familiebedrijf (denk bv. aan Aldi). Een eerlijk proces is essentieel  om scheve gezichten te vermijden. Een CEO (Chief Emotional Officer) treedt vaak op als vertrouwenspersoon om emoties tijdens het proces in toom te houden.
 

Eenvoud in bestuur

In grote, uitdijende familiebedrijven is de kans groot dat het aantal belangenconflicten en de kosten die hiermee gepaard gaan stijgen. Na de snoei vinden ondernemers het dan wél tijd om het familiebestuur te professionaliseren. Denk hierbij aan een familiestatuut, een raad van advies of  een raad van commissarissen.
 

Eenvoud in dagelijkse leiding

Kijk goed naar de competenties van de volgende generatie. Het is bekend dat familiebedrijven waarbij de leiding automatisch naar de oudste zoon overgaat minder presteren. Duurzaam teammanagement begint al bij de opvoeding en kan in de dagelijkse praktijk prima dienst doen. Een belangrijke reden te snoeien in deze laag is het creëren van een snelle besluitvorming.
 

Goede familierelatie

Een voorwaarde van een goede uitkomst van de snoei is te allen tijde een goede familierelatie. Vertrouwen en respect zijn basisvoorwaarden. Neem er de tijd voor en snoei de boom voor de overdracht naar de volgende generatie. En behoud het proces bovenal eerlijk.  Het is vaak een lastig en vaak emotioneel proces waarbij de generaties zich dienend moeten opstellen om de continuïteit van het familiebedrijf zeker te stellen. 

 

Blog

Adviseur van een familiebedrijf

Naast kennis en kunde is de persoonlijke band met de opdrachtgever vaak erg belangrijk in de...
lees verder »

Plichten betrokken eigenaars

Betrokken eigenaars vormen een cruciale factor voor een goed draaiend familiebedrijf. Naast de...
lees verder »

Opvolging vanuit de overdrager

Het merendeel van de ondernemers is helemaal niet met de opvolging bezig, laat staan dat ze weten...
lees verder »

Familiaire opvolging?

Opvolging is vaak een cruciaal scharnierpunt in de continuïteit van het familiebedrijf....
lees verder »

Strategie in familiebedrijven

Waarom is een strategie of missie nodig voor een familiebedrijf? Waarom zou je je druk maken over...
lees verder »

Kenmerken van de familiaire opvolger

De keuze wie het bedrijf over te nemen wordt vaak (te) lang vooruitgeschoven. Het is een lastig...
lees verder »

Volgende generatie

‘Het familiebedrijf is in bruikleen van de generatie na mij’. Een mooie uitspraak die...
lees verder »

Het familiestatuut

Vaak wordt in de wandelgangen bij het besturen van (familie)bedrijven het woord...
lees verder »
Benieuwd wat wij voor uw
bedrijf kunnen betekenen?

Neem geheel vrijblijvend contact op