Deskundigheid

Familiedynamiek

Familiedynamiek
Wij beschouwen de familie als de bakermat van het familiebedrijf. Vanuit deze visie is het onderhouden van goede familiebanden cruciaal voor een toekomstgericht familiebedrijf. Het vergt van de familie veel lerend vermogen en inzicht in familiedynamieken om zorg te dragen voor de continuïteit van het familiebedrijf.  

Inzicht in familiedynamieken

Soms blokkeert er iets zonder dat we snappen waar het nu precies vandaan komt. Vanuit het verleden kunnen bepaalde gebeurtenissen echter een grotere rol spelen dan wij misschien wel denken. Een opstelling geeft inzicht waardoor we ons bewust kunnen uitspreken. 

Een familieopstelling is een ruimtelijk beeld. Familieleden krijgen in een opstelling een plaats en vaak wordt al vrij snel duidelijk hoe zij zich tot elkaar verhouden. Het zichtbaar maken en erkennen, vormt een belangrijke voorwaarde om als familie met elkaar verder te kunnen in het familiebedrijf. Ook geeft het een enorme impuls aan de individuele familieleden om zich vrij uit te kunnen spreken over hun eigen toekomst.

Conflictoplossing

Kinderen zijn van nature erg loyaal naar hun ouders toe. Conflicten liggen echter op de loer indien deze loyaliteit onder druk komt te staan. Een goede omgang hiermee is cruciaal. 

fond® begeleidt familiebedrijven om de oorsprong van conflicten op te zoeken. Door verder te kijken dan wat zich nu aandient. Op deze manier worden conflicten beheersbaar en kan de familie weer verder met het dagelijks ondernemen.

De rol van de moeder in het familiesysteem is belangrijker dan we vaak beseffen zoals het navolgende laat zien:

Coaching 

Op bepaalde momenten komen vraagstukken naar voren die aandacht vragen. Het kan gaan om persoonlijke maar ook zakelijke kwesties. Word je in een bepaalde rol getrokken omdat je ouders dit graag zien, maar liggen je ambities op een heel ander vlak? Of maakt het familiebedrijf jaar in jaar uit verlies en vraag je je af hoe je uit deze impasse kan komen?   

fond® coacht, waarbij we niet alleen kijken naar de specifieke vraag, maar naar de hele context. Vaak zit er nog een hele andere vraag achter die eerst aandacht nodig heeft.

Blogs over Familiedynamiek

De familie als bakermat

Familiebedrijven zijn complex; vooral degenen die al meerdere generaties meegaan.  Generatie...
lees verder »

Nieuwe toekomst familiebedrijven

De vreemde situatie waarin we ons nu allemaal bevinden, maakt dat je soms gaat nadenken. Zo zit ik...
lees verder »

Familiebedrijven Blokker en Parlevliet & Van der Plas

In het NRC van 14 april 2018 stonden twee artikelen over bijzondere familiebedrijven: Blokker en de...
lees verder »

Familieopstelling met paarden

Families die generatie op generatie met elkaar verweven zijn om het familiebedrijf verder te...
lees verder »
Benieuwd wat wij voor uw
familiebedrijf kunnen betekenen?

Neem geheel vrijblijvend contact op